Színkör és színharmónia

0

Színek kategorizálása

Mindenkinek ismerős lehet, hogy a színek lehetnek pozitív és negatív töltetűek, hideg és meleg hangulatúak, elsőnek talán mindenki így tudja osztályozni a színeket. A színek mindenhol jelen vannak az életünkben, ezek alkotják stílusaink egy részét! Neked is van kedvenc színed, igaz? Nincs olyan, akinek nincs. Időszakosan változó lehet, hiszen mindig változunk. Nagyon figyelnek ezekre a belsőépítészek-lakberendezők, mert hosszú távon akár meg is változtathatja a hangulati állapotunkat és persze, mindennek mindennel passzolnia kell, ha egyik stílusból sok van a másikból csak kevés lehet. Így tartja meg az egyensúlyt. Figyeltétek már, hogy a kórházak a zöldet használják?! Az emberek megnyugtatása végett! Vagy, hogy minden bio vagy természettel foglalkozó cég logója, weblapja zöld esetleg barnás színű? Vagy, hogy nyáron  a több színes ruhát látsz a ruházati üzletek polcain? Ezek nem véletlenek! A színek szinte külön tudományág és regényt lehetne írni róla!

A színek a markerek esetében is szét vannak kategorizálva. Általában minden márkában három fő  nagy kategória található meg ezek az ALAP/FŐSZÍNEK, MÁSODLAGOS SZÍNEK és a PASTEL színek! De van más kategória is, ezek a színárnyalatok pl. a Touch Brush Twin vagy a Faber-Castell markereit így is megvásárolhatod itthon pl. a szürke több árnyalatát hideg és meleg árnyalatokra bontva vagy a barnák – a föld/fa színei, skin-bőrtónusú árnyalatok, neon színek stb.

tombowszettszinek

Tombow alap, másodlagos és pastel színek

Miért jó ez? Azért mert sokan és sokféleképpen használják a markereket/ecsetfilceket. Vannak mangakészítők, vannak portrékészítők, vannak tájrajzolók és még lehetne sorolni. Nyilván ebből következik, hogy pl. egy portrérajzoló rajzán nagy valószínűséggel nem fogsz találkozni lila és ciklámen árnyalatokkal max. ha boxolót rajzolnak 😉 ezért neki könnyebb a vásárláskor egy adott szín árnyalatait megvenni.

fabercastellneonskin

Faber-Castell skin és neon színek

Hallottatok már a színkörről?

Időben az 1800-as évekre nyúlik vissza ekkor fedezték fel az első  kontrasztjelenségeket! A színkört nagyon sokan használják és valószínűleg ezek alapján vannak tervezve a filcek színei is! A színkör használatából tudod kiszűrni és összehangolni az összeillő színeket. Nagyon sok helyen és tervezésben segítségedre lehet, ha tudod mit, hogyan kell!

Tombow színkör

Tombow színkör (Képforrás: tombowusa.com)

Hogyan épül fel a színkör?

 1. Az alap/fő színeket mindenki ismeri ezek a: sárga, kék és piros.
 2. A másodlagos színek a: narancs, zöld, ibolya (ezek a fő színek arányos keverékéből alakul ki).
 3. Harmadlagos színek: sárgászöld, sárgásnarancs, vörösesibolya, vörösesnarancs, kékeszöld, kékesibolya (a fő és másodlagos színek keveréke – így alakulnak ki a szomszédos színek)
komplementer

12. osztályú színkör-komplementer színpárok | Képforrás: elte.hu

A színkör kategorizálása:

 • Komplementer színpárok : Színkörön egymással szemben lévő színek, melyek jól kiegészítik egymást. A három egyik legismertebb komplementer színpár pl. a kék és narancs. Mi jut erről eszedbe? Nekem a Fanta üdítő logója, csomagolása, hát ez se a véletlen – mostmár tudjátok! Az igazán emlékezetes logók így születnek! A másik színpár a vörös és zöld (Mountain Dew, Heineken) és végül a harmadik a sárga és lila páros – kevés sportot nézek, de a kosárt gyerekként is szerettem és ki nem ismeri ezeket a neveket? Kobe Bryant, “Magic” Johnson, Shaquille O’neal  ők a híres L.A. Lakers kosárlabdacsapatának játékosai és mi a színük? Hát persze, hogy a sárga-lila
 • Színpárok: Színkörön egymás mellett lévő színek.

Bár még lehetne írni ide sok felbontást, de azt hiszem a lényegi részét leírtam és ezeket érdemes kipróbálnotok akár színezésben is! Még pár szót az érzelmi jelentőségéről!

Logótervezés és színek!

Logótervezés és színek! (Képforrás: google.com)

A fenti ábra nagyon jól szemlélteti a világmárkákat. Miért is ezt választják a tervezők? Nagyon sokat számít egy szín, mert jelentéssel bírnak, az emberek kapcsolnak hozzá valamilyen szót, bár kultúránként eltérőek lehetnek ezek,  sőt életterületeken is, bár itt kevésbé.

 • Sárga: optimizmus, világosság, melegség
 • Narancssárga: barátság, vidámság, bizalom
 • Vörös: izgalmas, fiatalos, merész
 • Lila: kreatív, ötletes, bölcs
 • Kék: bizalom, felelős, erős
 • Zöld: béke, növekedés, egészség
 • Szürke: egyensúly, nyugalom, semleges

Kicsit hosszúra sikeredett, de remélem tetszett, ha igen oszd meg barátaiddal is!

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Share.

About Author

Leave A Reply