Mi is az az ecsetfilces kalligráfia?

0

Mi is az az ecsetfilces kalligráfia?

A fenti illusztrációm úgy gondolom tökéletesen bemutatja. Kalligráfiából, nagyon sokféle van. Minden stílusnak megvan a maga tollkészlete, csőtolla, szabályai, amivel létrehozzák ezeket a műremekeket. Napjainkban nagy népszerűségnek örvend főleg külföldön, de egész nagy teret hódítanak a kézzel rajzolt designok is, amik szorosan kapcsolódnak az általam gyakorolt  kalligráfiához.  Fenti rajzomon láthatod is, ezt az úgynevezett ecsetfilctollakkal készítik és modern kalligráfiához tartozik. Művészellátó boltokban beszerezheted a saját tolladat is, sok függ a toll minőségén így érdemes minőségit vásárolni.  Drágák, de általában 2 heggyel rendelkeznek és vízbázisúak, amivel vízfestékezhetsz is. Idő kell a  gyakorlásának, mire a mozdulatokat, új betűstílusokat megtanulja az ember, de 1 hó után is is észreveszed azt a változást magadon, hogy már nem idegen a toll a kezedben. Érzed, hogyan kell a vonalvastagságokat készíteni, hogyan kell forgatnod/tartanod a tolladat, mennyire kell nyomnod a flexibilis hegyét a papírhoz, hogy melyek azok a stílusok amik egyedivé teszik ezt a fajta kalligráfiát.

Egyediségének jellegzetességeinek az “f” betű lenyúló szára, “r” és “s” betű más alakja ,”o” betűben is általában fellelhető a kis hurok lsd. Coca Cola logo (de napjainkban nagyon népszerű ez a fajta logodesign a fotósoknál, művészeknél, kreatív foglalkozású embereknél), vagy a d betű felnyúló szára is lehet hurkos és lehetne még sorolni.

Kalligrafikus design – Coca Cola logo (1920) (Képforrás: google.com)

Egy biztos nincs két egyforma, kézírásunk ugyanolyan mint az ujjlenyomatunk, egyedi. Bár mivel tanult írásforma/stílus ezért úgy gondolom a személyiségjegyeinket nem hordozza teljes mértékben. Nagyon fontos az, hogy tudjunk elrugaszkodni a megszokottól próbálgatni, egy betűt hányféleképpen lehet leírni. Azt gondolná az ember ez nem nehéz, pedig megforgatja az agyat, de egy idő után fel se tűnik, nem okoz ez sem nehézséget. A kreativitás tanulható. Ne mondd azt se, hogy te még rajzolni sem tudsz, firkálni mindenki tud, egyszerű vonalakból is lehet szupereket alkotni. Próbálj ki egy csillagot lerajzolni, hányfélét tudsz elkészíteni? Csak próbáld.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel is!

Köszönöm.

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Share.

About Author

Leave A Reply