Írott betűtípusok

0

Írott betűtípusokról röviden

Már régóta tervezem, hogy egy kis tipográfiát boncolgatok egy postban. Az a baj a tipográfiáról regényt lehetne írni, nem is tudtam, hogyan kezdjem el, hogy ne legyen hosszú, de most kiemelném innen a kalligráfiához kapcsolódó témát, röviden. Fontok négy nagy csoportosítása:

  • talpas (serif) – klasszikus
  • talpatlan (sans-serif) – modern
  • kézírásos (script) – egyéni/személyes
  • dekor (decorative) – stílusos

kézírást utánzó betűtípusok, manapság nagyon népszerűek és változatosak!  Eredetileg valamilyen írószerrel történik az elkészítésük. Ezeket digitalizálva, fonttervező programok segítségével készülnek el a fontok.

Ezeket a betűtípusokat nem hosszú szövegek írására tervezik, a szemnek megterhelő a hosszú szövegek olvasása ilyen stílusban. Viszont nagyon szuperül funkcionál díszítő elemként, így a betűkeverés szempontjából is jól alkalmazható. Közkedvelt az alkalmi kiadványokon. Hoztam is egy általam készített-rajzolt karácsonyi képeslapot.

hodocska

Saját grafikák, egyedi képeslapok

Visszatérve a betűkeverésre, ezek a kézírásos betűtípusok, nagyon jól mutatnak a talpatlan-egyszerű fontokkal. Azért passzolnak egymáshoz, mert az egyszerűség és letisztultság emeli ki a kézírás szépségét, tartják az egyensúlyt és nem nyomják el egymást. Néha kombinálhatjuk a kézírást dekorfontokkal, de nagyon vigyázni kell vele, mivel mindkettő alapjában díszítő jellegű.

Ahhoz, hogy a szövegünkben hangsúlyokat és  “szépséget” teremtsünk kontrasztot kell használnunk. Ezt elérhetjük méretek kombinálásával, sortávolságokkal esetleg színekkel.

 

Általános szabály, hogy szövegekben 2-3 betűtípusnál sose használjunk többet, az már káosz lesz. Pinteresten szuper jó segédleteket lehet lelni, melyekből sokat lehet tanulni. Én már mindent más szemmel nézek 🙂 egy kiadványt, egy tv reklámot, egy blogbejegyzést – nézem a betűtípusokat és -stílusokat , a kontrasztokat stb. ezeket memorizálom, alkalmazom.

Ha tetszett ez a rövid kis bejegyzés, oszd meg a barátaiddal is!

Szép napot!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Share.

About Author

Leave A Reply