Hogyan írjunk ecsetfilccel ? (2. – Alapvonalak és betűk + VIDEO)

0

Hogyan írjunk ecsetfilccel? Alapozó!

Most pár szót a az alapozó gyakorlatokról szeretnék írni. Ez épp olyan, mintha visszaülnél az iskolapadba és újratanulnád az írást – végülis most azt fogod tenni. Biztos emlékszel, hogy vannak azok a bizonyos alapvonalak mikor tanulod az egyenest húzni, a hullám vonalat, a ferde vonalat, a U betűt és fordított társát, betűk alsó- és felső szárát és még sorolhatnám. Na ezt itt is meg kell tenned, megmutatom az  alapvonalakat és az alap jellegzetes betűket.

Fontosak a vonalak-betűk gyakorlása, hogy érezd a toll forgatás, nyomásérzékenységét, dőlésszögét. Minnél többet gyakorlod annál könnyebb lesz és persze gyorsabb is.

Alapvonalakhoz a Tombow Soft Fudenosuket (én ezt használom) vagy Pentel Brush Sign tollakat javaslom. Ezekkel szép vékony vonalakat is tudsz készíteni, a vastagabb stílushoz Tombow Dual Brush Pent.

Most pedig jöjjenek az alapozó gyakorlatok.

ALAP VONALAK/VONALVASTAGSÁGOK – BASIC  STROKE ELSAJÁTÍTÁSA

Magyarul nem is tudom, hogy fordítanám ezeket a kifejezéseket az elsőt talán

  • (1.) Betűkezdő-összekötő vonal (angolul: entrance stroke)

Ezek azok a vonalak, melyre minden épül, ezzel érdemes elkezdeni az ecsetfilces kalligráfiát, szóval nem árt a gyakorlás, akármilyen egyszerűnek is tűnik még most is van , hogy sokadik után megremeg  a kezem és elrontom a mozdulatot és még mindig van betű amit egy vonással nem tudok elkészíteni csak ha megemelem a kezem 🙂 de hát gyakorlat teszi a mestert.

Nézzük a legkönnyebbet.

Javaslom a kockás füzetet vagy a pontrácsos füzeteket hozzá, ugyanis könnyebb ezeken gyakorolnod. Bemutatom a példákat Tombow Fudenosuke soft illetve Tombow Dual Brush tollakkal is és utólag eszembe jutott a Crayola super tip filce is, bár ezekkel sokkal nehezebb, itt nem nyomni kell a tollat hanem dönteni.

Egyszerű, csak állítsd szinte merőlegesen a tolladat a papírra és húzz egy vonalat,  éppen a filc hegye érjen a papírhoz, nincs nyomás alatt a toll hegye, ettől lesz vékony. Próbáld ki, kicsit döntve húzd! Ezek a vonalak lehetnek egyes betűk kezdő vonalai pl. i, v, j, p és lehetne sorolni vagy a betűk összekötői  is.

Tombow Dual tollakkal nehezebb lesz a dolgod, de ne aggódj ha nem olyan hajszálvékony a vonalad, az a lényeg, hogy látványosan vékonyabb legyen.

  • (2.) Lent forduló vonal = “U” (angolul: underturn stroke)

A lényege mikor elkezded, kb. 45°-os szögben fentről indulsz, húzod lefele közben nyomod a tolladat, de kíméletesen azért a toll hegye ne menjen tönkre 😉  ettől lesz vastag a vonal és ahogy érkezel az első szakasz végéhez annál kevésbé kell nyomni és elindulsz felfelé,  így alakul ki a vékony rész, ez a második rész pont az előzőekben írt betűkezdő-összekötő vonal, amit írtam.

Ezeket a vonalakat fogod használni pl. a, d, t, u, v, w, y … betűknél

  • (3.) Fent forduló vonal = “U” (angolul: overturn stroke)

Az előző fordítottja ugyanaz az eljárás, csak most lentről indul felfelé a vékony rész, itt nem nyomjuk a tollunkat, és fentről lefelé a vastag rész, ahol viszont nyomjuk. Ezt használjuk pl. m, n betűknél.

  • (4.) Összetett görbevonal (angolul: compound curve)

Na lehet sejteni, ha összetett akkor az előzőek keveréke. Szóval, ha végigcsináltad nem lesz nehéz dolgod mert a mozdulatokat már ismered. 2 vékony vonalból és egy vastag vonalból fog felépülni, melyek egymással párhuzamosak. Első vékony szárt lentről kezdjük felfelé húzni itt a fordulópontnál nyomjuk a tollunkat a vastag vonal végett fentről lefele,  majd a befejező vékony szárnál szintén lentről felfele haladunk. És hol tudjuk ezeket a vonalakat hasznosítani? Pl. h, m, n, v, x, y betűknél.

  • (5.) Ovál (angolul: oval)

Azt hiszem a nevéből mindenki tudja miről van szó, sok betűhöz szükséges. Ilyenek pl. a, d, g, o, p, q betűk. Képzése az órán lévő 2-es számnál kezdjük visszafele haladunk éjféléig vékony vonallal, majd éjféltől le 6 óráig nyomjuk – vastagítjuk a vonalat, majd újra vékony vonallal zárjuk be az ovált.

  • (6.) Felnyúló szár hurokkal (angolul: ascending stem loop)

Vékony vonalrésszel kezdjük és ahogy a fordulóponthoz érünk nyomás alá helyezzük a tollhegyét így a betű szára vastag lesz. Betűk, ahol előfordul b, f, h, k, l.

  • (7.) Lenyúló szár hurokkal (angolul: descending stem loop)

Előző ellentéte, a vastag szár résszel kezdünk fentről lefele, nyomás alatt tartva a toll hegyét, majd az alsó fordulóponthoz érve, nyomás megszüntetésével vékony vonallal folytatjuk  a mozdulatot. Ez a gyakorló nagyon jó a követkő betűkhöz pl. j, y, g

  • (8.) Vastag vonal (angolul: pressure stroke)

Zárom az alapozó sorait a legegyszerűbb vonallal, ugyanaz amivel nyitottam a sort csak a vastag verziója, elkészíteni is rettentő egyszerű, egyszerűen csak nyomni kell a toll hegyét. Ezt használhatod a betűk szárához.

Mutatok záráshoz egy szuper videót a betűkről is, melyet Kelly Klapstein készített. Ezen a videón nagyon jól látod majd a a tollak használatát, fogását, hegyek nyomását, a betűk jellegzetességeit, érdemes végignézni! Ha kedved van hozzá, csináld meg te is gyakorlásképpen és oszd meg a gyakorlócsoportban is, persze ha túl vagy az alapozó vonalak gyakorlásán 😉

Gyakoroljatok sokat! Ha tetszett a bejegyzés, osszátok meg ismerőseitekkel.

Mentés

Mentés

Mentés

Share.

About Author

Leave A Reply